Pieni laboratoriosanasto

Alaniiniaminotransferaasi (S-ALAT) kertoo maksan tilasta. ALAT on maksaentsyymi, jota vapautuu verenkiertoon maksasolujen vaurioituessa syystä tai toisesta.

B12-VITAMIINI ja FOLAATTI (S-B12-Vit ja fS-Folaat) ovat tärkeitä vitamiineja joita tarvitaan mm. verisolujen uusiutumiseen ja hermoston normaalin toiminnan ylläpitämiseen. Normaalit tasot ehkäisevät osaltaan anemiaa ja ääreishermoston oireita. Folaatti on myös tärkeä vitamiini sikiön hermoston kehityksen kannalta. Jotkin sairaudet tai lääkitykset voivat vaikeuttaa tai ehkäistä vitamiinien imeytymistä.

B-Lakt-D = laktoosi-intoleranssi, DNA-tutkimus

CRP on ns. ”lyhyen aikavälin tulehdusarvo”, ja reagoi elimistön tulehdustilaan nopeasti, noin 24 tunnin viiveellä. Normaali arvo on yleensä < 5.

D-vitamiini (S-D-25) on rasvaliukoinen steroidihormoni ja tärkeä mm. elimistön kalsiumin aineenvaihdunnassa. D-vitamiinin puute aiheuttaa mm. riisitautia ja osteomalasiaa (luiden pehmenemistä). Veren optimaalisena D-vitamiinipitoisuutena pidetään 75-80 nmol/L. Matala D-vitamiinipitoisuus urheilijalla voi altistaa luiden murtumille rasituksessa, erityisesti kontaktilajeissa.

FERRITIINI (S-Ferrit) kertoo elimistön rautavarastojen määrästä, ja P-Ferrit < 30 µg/l merkitsee raudanpuutetta. Normaali tai kohonnut arvo voi selittyä tulehdusreaktiolla (ferritiiniarvo nousee tulehduksissa) eikä normaali arvo sen vuoksi itsessään sulje pois raudanpuutetta potilaalla, jonka tulehdusarvo on koholla. Tämän vuoksi pakettiin kuuluu myös CRP-arvon tarkistus tulehduksen poissulkemiseksi.

Glukoosi (fS-Gluk) eli paastosokeri. Veren sokeri on tärkeä energialähde elimistölle. Kohonnut glukoosi paastonäytteessä kertoo terveellä henkilöllä sokeritaudin riskistä, ja diabeetikolla hoitotasapainon toteutumisesta.

Glykohemoglobiini (HbA1c) kertoo veren sokerin keskimääräisestä pitoisuudesta viimeisen 2-3:n kuukauden ajalta. Pitkäaikaissokeria seuraamalla voidaan arvioida sokeritaudin hoidon onnistumista, hoitotasapainoa ja mahdollista lääkityksen muuttamisen tarvetta.

Kalsium (fS-Ca) on tärkeä hivenaine, jota tarvitaan luuston ja hampaiden pysymiselle normaalina. Seerumin kalsiumpitoisuuden muutokset voivat aiheuttaa vaikeita häiriöitä hermoston ja lihasten toiminnassa ilmeten muun muassa tajunnan tai sydämenrytmin häiriöinä.

Kokonaiskolesterolin, HDL- (niin sanottu ”hyvä” kolesteroli) ja LDL-kolesterolin (ns. ”paha” kolesteroli) sekä triglyseridin perusteella voidaan arvioida sydän- ja verisuonitautien riskiä, sekä mahdollisen käytössä olevan kolesterolilääkityksen riittävyyttä.

Kreatiniini & eGFR (= arvioitu munuaisten suodattamisnopeus) antavat kuvan munuaisten toiminnasta tai mahdollisesta toiminnanvajauksesta ja sen asteesta.

Kreatiniini (S-Krea) & eGFR (Pt-GFRe-MD = arvioitu eli laskennallinen munuaisten suodattamisnopeus) antavat kuvan munuaisten toiminnasta tai mahdollisesta toiminnanvajauksesta ja sen asteesta.

Kreatiinikinaasi (S -CK) on entsyymi, jota vapautuu verenkiertoon lihasvaurioiden yhteydessä.

Magnesium (S-Mg) aktivoi useita elimistön toiminnan kannalta tärkeitä entsyymejä sekä osallistuu mm. lihasten supistumiseen, luukudoksen kehitykseen ja hermoimpulssien siirtoon. Magnesiumin puute voi aiheuttaa epäselviä lihaskouristuksia tai -heikkoutta.

Natrium ja Kalium kertovat elimistön neste- ja suolatasapainosta sekä aineenvaihdunnan tilasta.

Pienellä verenkuvalla (PVK + T) saadaan tietoa veren hapenkuljetuskyvystä ja mahdollisesta anemiasta, infektioista, tai verisairauksista. Trombosyytit (T) eli verihiutaleiden määrä veressä, vaikuttaa mm. veren hyytymiseen.

Proteiini (S-Prot) kertoo valkuaisaineen määrästä veressä, ja tällä voidaan arvioida mm. ravitsemuksen tai nesteytyksen tilaa.

S-AFOS (alkalinen fosfataasi) kertoo maksan ja sappiteiden kunnosta. Sappiteiden tukos voi nostaa AFOS-arvoa.

S-ALAT (alaniiniaminotransferaasi) kertoo maksan terveydentilasta ja mahdollisesta maksasolujen vaurioista.

S-Amyl (amylaasi) kertoo haiman terveydentilasta. Esimerkiksi haimatulehdus tai sappikivet voivat aiheuttaa amylaasiarvon nousua.

S-Bil (bilirubiini) kertoo maksan ja sappiteiden toiminnasta.

S-GT (glutamyylitransferaasi) kertoo maksan ja sappiteiden tilasta. Alkoholi, jotkin lääkkeet sekä maksasairaudet voivat nostaa GT pitoisuutta.

S-HBcAb, hepatiitti B-viruksen c-antigeenin vasta-aineet. Kertoo mahdollisen maksaan vaikuttavan tartuntataudin olemassaolosta. Testitulos on luotettava 6 kuukauden kuluttua tartunnan mahdollisuudesta (itämisaika 1 - 6 kuukautta).

S-HCVAb, hepatiitti C-viruksen vasta-aineet. Kertoo mahdollisen maksaan vaikuttavan tartuntataudin olemassaolosta. Testitulos on luotettava 4 kuukauden kuluttua tartunnan mahdollisuudesta (itämisaika 20 - 120 vuorokautta).

S-HIVAgAb HI-virusantigeeni ja vasta-aineet

S-IgA = immunoglobuliini A. Keliakiaa sairastavilla on muuta väestöä useammin IgA:n puutos.

S-T4-V (tyroksiini, vapaa) kertoo, kuinka kilpirauhanen toimii, ja kuinka paljon kilpirauhashormonia erittyy.

S-TPOAb (tyreoideaperoksidaasi) arvo nousee, jos elimistön oma puolustusjärjestelmä hyökkää kilpirauhasta vastaan aiheuttaen mahdollisesti pitkäaikaisen autoimmuunitulehduksen.

S-TSH (tyreotropiini) on kilpirauhasta stimuloiva hormoni, jonka arvo muuttuu kilpirauhasen liika- tai vajaatoiminnassa.

S-tTgAbA = kudostransglutaminaasi, arvo nousee keliakiaa sairastavalla, mikäli gluteenia käytetään säännöllisesti ruokavaliossa.

TÄYDELLINEN VERENKUVA-ANALYYSI (TVK) kertoo veren hapenkuljetuskyvystä ja mahdollisesta anemiasta, infektioista tai verisairauksista.

U-ChGcNhO: klamydia & tippuri

Urea (fS-Urea) on ravinnoksi nautittujen proteiinien (valkuaisaineiden) hajoamistuote. Yhdessä kreatiniinin kanssa urea-arvoja mittaamalla voidaan seurata munuaissairauden kulkua, tai arvioida elimistön nestetasapainoa.

Veren sokeri (fS-Gluk = paastosokeri) on tärkeä energialähde elimistölle. Kohonnut paastosokeri kertoo terveellä henkilöllä sokeritaudin riskistä, ja diabeetikolla hoitotasapainon toteutumisesta.

Virtsan albumiinin ja kreatiniinin suhde (U-AlbKre) kertoo munuaisen toiminnasta ja paljastaa mahdollisen diabeettisen munuaistaudin kehittymisen.