Suomessa puutiaisaivotulehdusta tavataan pääasiassa tunnetuilla riskialueilla, tosin viime vuosina tauti on levinnyt myös uusille alueille. Viruksen kierto luonnossa on riippuvainen ilmasto- ja muista olosuhteista. Riskialueilla n. 0,1-3,3 % punkeista kantaa TBE-virusta.

Suomessa kansallisen rokotusohjelman kautta rokotteeseen ovat oikeutettuja 3 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat henkilöt, joilla on kotikunta Suomessa ja jotka asuvat vakinaisesti tai pitkäaikaisesti loma-asunnossa tietyillä riskialueilla (katso ajantasainen lista THL:n sivuilta). THL suosittelee lisäksi rokotetta henkilöille, jotka oleskelevat tai asuvat pysyvästi alueella, jossa riski sairastua puutiaisaivotulehdukseen on merkittävä. Rokotusta voidaan harkita matkailijoille, jotka oleskelevat tai liikkuvat runsaasti luonnossa taudin esiintymisalueilla. Näissä tapauksissa rokotettava kustantaa rokotuksen itse.

TBE-rokote

TBE- eli punkkirokotetta suositellaan luonnossa ja viheralueilla oleskeleville asukkaille ja mökkiläisille sekä alueella paljon ulkoileville henkilöille. TBE-rokote antaa suojaa puutiaisaivotulehdusta vastaan. Rokote ei suojaa borrelioosilta eikä muilta punkin levittämiltä taudeilta. Rokote ei myöskään ehkäise punkkia tarttumasta ihoon. Borrelioosia vastaan ei ole rokotetta, mutta sitä voidaan hoitaa antibiooteilla.

TBE-perusrokotussarjaan kuuluu kolme rokoteannosta, ja suojan ylläpito vaatii tehosteannoksia. Ensimmäinen rokote kannattaa ottaa keväällä ennen lumien sulamista, toinen rokotus otetaan yhden kuukauden kuluttua ja kolmas rokotus seuraavana keväänä.

TBE-rokote voidaan antaa 1 vuoden iästä alkaen lapsille ja aikuisille.

Muu suojautuminen on tärkeää

Puutiaisaivotulehdusalueella kannattaa käyttää jalkoja ja ihoa suojaavaa vaatetusta sekä jalkineita varsinkin korkeassa heinikossa, lehdoissa ja varjoisissa pensaikoissa liikkuessa.

Punkkisyynillä voidaan vähentää borrelioosin tartunnan riskiä, mutta se ei estä puutiaisaivotulehdustartuntaa, sillä virus tarttuu punkin syljestä jo muutamassa minuutissa. Punkkisyyni tulee tehdä joka päivä.

TBE- eli punkkirokotetta suositellaan luonnossa ja viheralueilla oleskeleville asukkaille ja mökkiläisille sekä punkkialueilla paljon ulkoileville henkilöille.

Puutiaisaivokuume ja sen oireet

Puutiaisaivotulehdus eli puutiaisaivokuume (TBE; tick-borne encephalitis) on virusperäinen tauti. Yleensä tartunnan saa puutiaisen eli punkin puremasta niillä alueilla, joilla tautia esiintyy punkeissa. Tauti voi tarttua virusta kantavan punkin syljestä jo muutamassa minuutissa.

Valtaosa tartunnan saaneista sairastaa taudin oireettomana. Oireiden ilmaantuessa tauti on yleensä kaksivaiheinen. Noin 4-28 päivää punkin pureman jälkeen alkaa lievä kuume, päänsärky, epämääräinen paha olo ja uupumus, joka kestää yleensä muutaman päivän. Kaksi kolmasosaa infektioista päättyy tähän.

Noin viikon kuumeettoman vaiheen jälkeen noin yksi kolmesta sairastuu taudin toiseen vaiheeseen. Tällöin kuume voi nousta korkeaksi ja saattaa ilmetä keskushermosto-oireita, kuten tajunnanhäiriöitä, kouristuksia ja halvausoireita. Arviolta joka kymmenes tähän ryhmään kuuluvista saa pitkäaikaisia tai jopa pysyviä neurologisia jälkioireita. Puutiaisaivotulehdus voi olla henkeä uhkaava, mutta kuolleisuus on matala. Tauti on hankalin ikääntyneillä. Lapsilla puutiaisaivotulehdusta esiintyy vähemmän ja vakavat taudinkuvat ovat harvinaisia.

Varaa aika