Näin valmistaudut laboratoriotutkimuksiin

Huomioittehan ennen näytteenottoon saapumistanne seuraavat yleisohjeet.

Varaa aika

Ohjeita laboratioriotutkimukseen tulevalle

Yleiset, kaikkia näytteenottoja koskevat ohjeet:

Pyydämme huomioimaan ennen näytteenottoon saapumista seuraavia yleisohjeita.

Huomioi, että ruokailu, ruumiillinen rasitus, stressi, kahvi, tupakka, alkoholi ja lääkkeet (myös luontaistuotteet ja vitamiinit) vaikuttavat laboratoriotutkimusten tuloksiin.

  • Välttäkää tupakointia, alkoholia ja ruumiillista rasitusta näytteenottoa edeltävän vuorokauden aikana.
  • Vältä näytteenottopäivänä luontaistuotteita ja vitamiineja, koska ne voivat vaikuttaa laboratoriotutkimusten tuloksiin.
  • Lääkeainepitoisuus- ja kilpirauhasnäytteet otetaan ennen lääkkeen nauttimista.
  • Varatkaa aikaa noin 15 min istumiseen ennen näytteenottoa verenkierron tasaamiseksi.

Jos olet joutunut poikkeamaan ohjeista, ilmoitathan siitä näytteenottajalle.

Paastonäyte

Kun kyseessä on paastonäytteen otto, huomioi seuraavat ohjeet:

  • Olkaa syömättä ja juomatta 10-12 tuntia ennen näytteenottoa, ei kuitenkaan yli 12 tuntia. Näytteenottoaamuna ei saa syödä mitään, tähän sisältyvät myös pastillit, purukumit ja karkit. Aamulääkkeet saa ottaa, ellei hoitavan lääkärin kanssa ole toisin sovittu. Vettä saa tarvittaessa juoda korkeintaan 2 dl (esim. sovittujen aamulääkkeiden oton yhteydessä).
  • Näytteenoton jälkeen on hyvä syödä mahdollisimman pian.

Paastoa vaativissa tutkimuspyynnöissä on etuliitteenä pieni f-kirjain, esim. fS-Trigly, joka tulee englannin kielen sanasta 'fasting' (paasto).

Jos näytteenotto ei vaadi paastoa

Ennen näytteenottoa saa syödä kevyen aamiaisen ja ottaa aamulääkkeet, ellei hoitavan lääkärin kanssa ole toisin sovittu. Kohtuullinen veden nauttiminen on sallittua.

Nielunäyte tai muut viljelytutkimukset

  • Ennen nielunäytteeseen tuloa ei pidä käyttää suuvesiä tai muita nielua desinfioivia tuotteita. Puoli tuntia ennen näytteenottoa ei pidä syödä eikä juoda (huuhteluvaikutus).
  • Otettaessa viljelytutkimuksia (esim. ulosteen- ja virtsan bakteeriviljely) valmistautukaa kertomaan mikrobilääkkeistä. Tämä koskee sekä käsikauppa- että reseptilääkkeitä.

Virtsanäyte

  • Ennen näytteenottoa tulee olla virtsaamatta 4-6 tuntia.
  • Vettä saa juoda enintään yhden lasillisen. Jos virtsaa ei pystytä pidättämään esim. voimakkaiden virtsatieinfektion oireiden vuoksi, pidätetään virtsaa kuitenkin mahdollisimman kauan
    ennen näytteen antamista.

Virtsanäytteiden tutkimuspyynnöissä on etuliitteenä U-kirjain (esim. U-Kemseu).

Ulostenäyte

Näytteenotto tehdään kotona. Saat laboratorioistamme ohjeistuksen ja välineet kotona suoritettavaa ulostenäytteenottoa varten.

EKG-tutkimus eli sydänfilmi

  • Ennen tutkimusta suositellaan olemaan kaksi tuntia ilman vahvaa ateriaa ja neljä tuntia ilman piristäviä juomia kuten kahvia, teetä ja kolajuomia.
  • Ennen EKG-tutkimusta on hyvä istua 15 minuuttia verenkierron ja sykkeen rauhoittamiseksi.

Huomioitavaa näytteenotosta

Laboratorionäytteet on annettava kello 14 mennessä. Huomioi, että tietyt näytteet voi antaa vain aamulla paaston jälkeen tai aamupäivisin. Jotkut näytteet otetaan myös ilman lääkärin lähetettä. Lisätietoja saat henkilökunnaltamme.

Laboratorioon ajanvaraus lapsiasiakkaille suositellaan hoitamaan puhelimitse 010 762 3333.

PK Terveyden laboratorio palvelee

Ma-to klo 7.30-14.00
Pe 7.30-13.30

Pikakokeet ovat saatavilla vastaanottokäynnin yhteydessä.

Varaa aika PK Terveyteen

Voit varata ajan helposti verkossa tai soittamalla asiakaspalveluumme. Mikäli et ole varma, kenelle aika tulisi varata, suosittelemme varaamaan ajan yleislääkärille tai sairaanhoitajalle, joka tutkii ja auttaa tarvittaessa löytämään oikean erikoisosaajan.

Varaa aika verkossa

tai soita 010 762 3333*
*0,0835 €/ puhelu + 0,1669 €/min

PK Terveyden lääkäri Johannes Kuitunen tutkii lapsiasiakasta. Joensuussa toimiva PK Terveys tarjoaa korkealaatuisia lääkäri- ja terveyspalveluita sekä työterveyspalveluita.