Laboratoriotutkimukset ilman lähetettä

Laboratorion Terveyspaketit

Elämäntilanteet vaihtelevat – samoin terveys. Asiantuntijamme ovat räätälöineet laboratoriotutkimuksista terveyspaketteja, jotka soveltuvat terveyden seurantaan ja terveyshaittojen ennaltaehkäisyyn.

KokoNaisen terveyspaketti sisältää 17 yhdellä kertaa tehtävää laboratoriotutkimusta. Tutkimuksilla saat helposti kartoitettua yleistä terveydentilaasi sekä mm. sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöitä. Tulokset kertovat mahdollisista aineenvaihdunnan tai puolustusjärjestelmän häiriöistä, maksan, munuaisten ja kilpirauhasen toiminnasta, anemiasta, kolesteroliarvoista, vitamiinitasoista sekä mahdollisista piilevistä tulehduksista.

KokoNaisen 50+ terveyspaketti on yli 50-vuotiaille naisille räätälöity tutkimuskokonaisuus, joka sisältää 21 laboratoriotutkimusta ja sydänfilmin. KokoNaisen 50+ terveyspaketilla saat kartoitettua edellä mainittujen asioiden lisäksi myös veren suolatasapainon ja luuston tilan. Pakettiin kuuluvalla sydänfilmillä voidaan selvittää mm. rytmihäiriöitä, korkean pitkäaikaisen verenpaineen aiheuttamia sydänlihasvaurioita sekä sydänlihaksen hapenpuutetta.

JokaMiehen terveyspaketti sisältää 14 laboratoriotutkimusta, joilla selvitetään mm. elimistössä olevien verisolujen ja hemoglobiinin tilaa, elimistön tulehdustiloja, sokeriarvoja, maksan, munuaisten ja kilpirauhasen toimintaa, kolesteroliarvoja, D-vitamiinitasoa sekä testosteronin eli ns. mieshormonin pitoisuuksia.

JokaMiehen 50+ terveyspaketti on yli 50-vuotiaille miehille suunniteltu tutkimuskokonaisuus, johon kuuluu 22 laboratoriotutkimusta sekä sydänfilmi. Tutkimuksilla saat kartoitettua yleistä terveydentilaasi sekä muun muassa sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöitä. Tulokset kertovat mahdollisista aineenvaihdunnan tai puolustusjärjestelmän häiriöistä, maksan, munuaisten ja kilpirauhasen toiminnasta, anemiasta, kolesteroliarvoista, vitamiinitasoista, mahdollisista piilevistä tulehduksista, mieshormonitasosta (testosteroni) sekä eturauhasen mahdollisesta sairaudesta tai kihdistä. Sydänfilmillä voidaan selvittää mahdollinen rytmihäiriö, korkean pitkäaikaisen verenpaineen aiheuttama sydänlihasvaurio sekä sydänlihaksen hapenpuute.

KokoNaisen ja JokaMiehen terveyspaketit ovat ostettavissa ilman lääkärin lähetettä. Kaikkien otettujen tutkimusten läpikäymiseksi suosittelemme varaamaan terveyspaketin jälkeen lääkärin vastaanottoajan, jolloin lääkäri voi kertoa tulosten yksilöllisen merkityksen juuri Sinulle. Joskus seulontamielessä tehdyissä veri- tai muissa kokeissa ilmenee poikkeavuuksia, joiden jatkoselvittelemiseksi tarvitaan lisäkokeita tai -tutkimuksia. Erityisesti poikkeavan löydöksen ilmaantuessa tulisi varata vastaanottoaika lääkärille, joka voi tarvittaessa ohjata sinut tarvittaviin lisätutkimuksiin.

Rautapaketti

Väsymys, heikotus, hengästyminen ja sydämen tykyttely pienestäkin rasituksesta voivat olla anemian merkkejä. Väsymyksen selvittelyinä anemian lisäksi suositellaan myös kilpirauhaskokeita kilpirauhasen vajaatoiminnan poissulkemiseksi.

Rautapakettiin sisältyy kahdeksan verikoetta, joiden avulla saadaan ajankohtaista tietoa elimistön hemoglobiini- ja punasolutasoista ja niiden valmistukselle sekä toiminnalle tärkeiden raudan, B12-vitamiinin ja folaatin pitoisuuksista. Tulosten avulla voidaan päätellä, onko oireiden taustalla raudan tai vitamiinien puutos.

Raudanpuuteanemian taustalla on usein krooninen verenvuoto, imeytymishäiriö (tavallisimmin keliakia), tai harvemmin puutteellinen ravinto. Fertiili-ikäisillä naisilla kuukautisvuoto selittää suurimman osan raudanpuuteanemioista. Miehillä sekä fertiili-iän ohittaneilla naisilla raudanpuute on aina poikkeavaa ja taustalla oleva syy tulee selvittää.

Rautapaketin laboratoriokokeet ovat paastonäytteitä. Suosittelemme aamuaikaa näytteenotolle, vähintään 10 tunnin paaston jälkeen.

TÄYDELLINEN VERENKUVA-ANALYYSI (TVK) kertoo veren hapenkuljetuskyvystä ja mahdollisesta anemiasta, infektioista tai verisairauksista.

RETIKULOSYYTTIEN (E-Retik) määrä kertoo uusien punasolujen muodostumisnopeudesta.

FERRITIINI (S-Ferrit) kertoo elimistön rautavarastojen määrästä, ja P-Ferrit < 30 µg/l merkitsee raudanpuutetta. Normaali tai kohonnut arvo voi selittyä tulehdusreaktiolla (ferritiiniarvo nousee tulehduksissa) eikä normaali arvo sen vuoksi itsessään sulje pois raudanpuutetta potilaalla, jonka CRP tai La (tulehdusarvot) on koholla.

Ferritiiniarvo voi olla normaali tai korkea myös joidenkin pitkäaikaissairauksien vuoksi, joten raudanpuute kroonisen sairauden yhteydessä todetaan määrittämällä liukoisen transferriinireseptorin pitoisuus (P-TfR).

TRANSFERRIINIRESEPTORI (S-Tfr): viitearvon ylittävä transferriinireseptoripitoisuus viittaa vahvasti raudanpuutteeseen.

B12-VITAMIINI ja FOLAATTI (S-B12-Vit ja fS-Folaat) ovat tärkeitä vitamiineja joita tarvitaan mm. verisolujen uusiutumiseen ja hermoston normaalin toiminnan ylläpitämiseen. Normaalit tasot ehkäisevät osaltaan anemiaa ja ääreishermoston oireita. Folaatti on myös tärkeä vitamiini sikiön hermoston kehityksen kannalta.

Jotkin sairaudet tai lääkitykset voivat vaikeuttaa tai ehkäistä vitamiinien imeytymistä.

CRP on ns. ”lyhyen aikavälin tulehdusarvo”, ja reagoi elimistön tulehdustilaan nopeasti, noin 24 tunnin viiveellä. Normaali arvo on yleensä < 5.

Lasko (La): kohonnut arvo kertoo elimistössä olevasta pitkäaikaisesta tulehdusreaktiosta (jotkin pitkäaikaissairaudet voivat nostaa tätä).

Sydänkohtausriskitesti Hertta

Hertta on verinäytteeseen perustuva testi, joka mittaa vakavan sydänkohtauksen riskiä tarkemmin kuin yleisesti käytetyt kolesterolimittaukset. Samalla tutkimuksella voidaan määrittää myös riski sairastua tyypin II diabetekseen.

Hertta ennustaa lähivuosien (1-10 vuotta) sydänkohtaus- ja diabetesriskiä, ja mitä aikaisemmin riski havaitaan, sitä paremmin siihen on mahdollista vaikuttaa. Riski ei välttämättä näy kohonneena kolesterolina tai muina tunnettuina vaaratekijöinä, mutta voi selvitä Hertta-testillä.

Muuttamalla elämäntapoja ja ruokavaliota voidaan usein pienentää sairastumisriskiä. Riskiä voi myös pienentää lääkemuutoksilla ja tehostamalla seurantaa. On mahdollista harkita myös muita toimenpiteitä riskin vähentämiseksi.

Hertta-testi sopii

Yksi näyte, kaksi tulosta. Lääkärinlähetettä ei tarvita. Varaa aika laboratorioomme p. 010 762 3333 tai nettiajanvarauksesta.

Laboratoriotutkimukset

Pikanäytteet (tulokset valmistuvat käynnin aikana)
Lasko (tulehdusarvo) La
C-reaktiivinen proteiini (tulehdusarvo) CRP
Hemoglobiini Hb
Streptokokki A (nielunäyte) Ps-StrAAg
Virtsatutkimus, kemiallinen seulonta U-KemSeul
Paastoa vaativan näytteet
Kolesterolipaketti fS-Lipidit
Verensokeri fS-Gluk
Kilpirauhasnäytteet (näytteenotto ennen klo 12 ja ennen lääkityksen ottamista)
Tyreotropiini S-TSH
Tyroksiini, vapaa S-T4V
Muut näytteet
Perusverenkuva ja trombosyytit PVK+ T
D-vitamiini S -D-25
Keliakiatutkimus Pt-Kelia-M
Veriryhmämääritys E-ABORh
Maksa-arvo ALAT
Eturauhasen PSA-testi PSA
Ferritiini (rautatilanteen selvittäminen) S-Ferrit
Hemoglobiini-A1c (verensokeri, pitkäaikainen) HbA1C
Virtsanäytteet
Virtsan bakteeriviljelytutkimus U-BaktVi

Näin valmistaudut laboratorioon