Laboratoriotutkimukset ilman lähetettä
Laboratorion Terveyspaketit
Elämäntilanteet vaihtelevat – samoin terveys. Asiantuntijamme ovat räätälöineet laboratoriotutkimuksista terveyspaketteja, jotka soveltuvat terveyden seurantaan ja terveyshaittojen ennaltaehkäisyyn. Laboratoriopaketit on tarkoitettu yli 15-vuotiaille, lasten laboratoriopyynnöt täytyy pyytää lääkärin kautta ja kliinisellä indikaatiolla.
KokoNaisen terveyspaketti sisältää 17 yhdellä kertaa tehtävää laboratoriotutkimusta. Tutkimuksilla saat helposti kartoitettua yleistä terveydentilaasi sekä mm. sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöitä. Tulokset kertovat mahdollisista aineenvaihdunnan tai puolustusjärjestelmän häiriöistä, maksan, munuaisten ja kilpirauhasen toiminnasta, anemiasta, kolesteroliarvoista, vitamiinitasoista sekä mahdollisista piilevistä tulehduksista.
KokoNaisen 50+ terveyspaketti on yli 50-vuotiaille naisille räätälöity tutkimuskokonaisuus, joka sisältää 22 laboratoriotutkimusta ja sydänfilmin. KokoNaisen 50+ terveyspaketilla saat kartoitettua edellä mainittujen asioiden lisäksi myös veren suolatasapainon ja luuston tilan. Pakettiin kuuluvalla sydänfilmillä voidaan selvittää mm. rytmihäiriöitä, korkean pitkäaikaisen verenpaineen aiheuttamia sydänlihasvaurioita sekä sydänlihaksen hapenpuutetta.
JokaMiehen terveyspaketti sisältää 14 laboratoriotutkimusta, joilla selvitetään mm. elimistössä olevien verisolujen ja hemoglobiinin tilaa, elimistön tulehdustiloja, sokeriarvoja, maksan, munuaisten ja kilpirauhasen toimintaa, kolesteroliarvoja, D-vitamiinitasoa sekä testosteronin eli ns. mieshormonin pitoisuuksia.
JokaMiehen 50+ terveyspaketti on yli 50-vuotiaille miehille suunniteltu tutkimuskokonaisuus, johon kuuluu 23 laboratoriotutkimusta sekä sydänfilmi. Tutkimuksilla saat kartoitettua yleistä terveydentilaasi sekä muun muassa sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöitä. Tulokset kertovat mahdollisista aineenvaihdunnan tai puolustusjärjestelmän häiriöistä, maksan, munuaisten ja kilpirauhasen toiminnasta, anemiasta, kolesteroliarvoista, vitamiinitasoista, mahdollisista piilevistä tulehduksista, mieshormonitasosta (testosteroni) sekä eturauhasen mahdollisesta sairaudesta tai kihdistä. Sydänfilmillä voidaan selvittää mahdollinen rytmihäiriö, korkean pitkäaikaisen verenpaineen aiheuttama sydänlihasvaurio sekä sydänlihaksen hapenpuute.
KokoNaisen ja JokaMiehen terveyspaketit ovat ostettavissa ilman lääkärin lähetettä. Kaikkien otettujen tutkimusten läpikäymiseksi suosittelemme varaamaan terveyspaketin jälkeen lääkärin vastaanottoajan, jolloin lääkäri voi kertoa tulosten yksilöllisen merkityksen juuri Sinulle. Joskus seulontamielessä tehdyissä veri- tai muissa kokeissa ilmenee poikkeavuuksia, joiden jatkoselvittelemiseksi tarvitaan lisäkokeita tai -tutkimuksia. Erityisesti poikkeavan löydöksen ilmaantuessa tulisi varata vastaanottoaika lääkärille, joka voi tarvittaessa ohjata sinut tarvittaviin lisätutkimuksiin.
Diabeteskontrollipaketti
Diabetes on sairaus, jossa verensokeri eli glukoosi kohoaa liian korkeaksi. Diabeteksen taustalla on joko haiman alentunut tai olematon insuliinintuotanto, tai insuliinin puutteellinen vaikutus elimistössä. Diabeetikon olisi hyvä käydä määräaikaisessa terveystarkastuksessa vähintään 1-2 vuoden välein, ja samassa yhteydessä tulisi ottaa kattavat laboratoriotutkimukset.
Diabeteskontrollipakettiimme sisältyy yhteensä 12 laboratoriotutkimusta; 11 verikoetta sekä yksi virtsasta tehty tutkimus. Virtsanäytteeksi suosittelemme aamun ensimmäistä virtsaa. Virtsanäytteen voi ottaa myös kotona laboratoriomme antamiemme näytteenotto-ohjeiden mukaisesti. Pakettiin kuuluvat verikokeet ovat paastonäytteitä, joten suosittelemme aamuaikaa näytteenotolle vähintään 10 tunnin paaston jälkeen.
Kasvissyöjän paketti
Pakettiin kuuluu 15 laboratoriotutkimusta, joiden avulla saadaan selvitettyä yleistä terveydentilaasi, munuaisten toimintaa, rautavarastoja, sokeriaineenvaihduntaa, sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöitä (kolesterolit), sekä yleistä ravitsemustilaasi vitamiinipitoisuuksien muodossa.
Vastaukset auttavat arvioimaan kasvissyöjän ruokavalion riittävyyttä takaamaan hyvän terveyden ylläpitämiseen tarvittavat valkuaisaine- ja vitamiinitasot, ja tarvittaessa ohjaamaan ruokavaliomuutoksia tai vitamiini- ja/tai rautalisän aloittamista.
Pakettiin kuuluvat verikokeet ovat paastonäytteitä, joten suosittelemme aamuaikaa näytteenotolle vähintään 10 tunnin paaston jälkeen.
Keliakia-tutkimus
Keliakiatutkimuksessa tutkitaan kolme verikoetta, yleinen vasta-ainetaso (IgA), sekä mahdolliset kudostransglutaminaasi- ja endomysiumvasta-aineet. Arvot ovat koholla keliakiassa, mikäli gluteenia ei ole vältelty edeltävästi. Näytteet eivät vaadi edeltävää paastoa.
Keliakia on ensisijaisesti ohutsuolen limakalvoihin vaikuttava autoimmuunisairaus, jolle tyypillistä on ohutsuolen limakalvon krooninen tulehdus. Pitkäaikaisen tulehduksen seurauksena suolinukka kutistuu (atrifioituu) aiheuttaen mm. ravintoaineiden imeytymisongelmia. Keliakiaan voi sairastua sekä lapsuus- että aikuisiässä.
Tutkimus kannattaa ottaa pitkäaikaisista vatsaoireista (mm. vatsakivut, vatsan turvottelu, ilmavaivat, ripuli, joskus myös ihottumista) kärsiviltä, ja erityisesti jos lähisuvussa on autoimmuunisairauksia - etenkin keliakiaa.
Näytteidenottoa edeltävästi on erityisen tärkeää, ettei gluteenia ole vältelty ruokavaliossa – päinvastoin, gluteenia tulisi nauttia mieluummin useiden viikkojen ajan, jotta saataisiin totuudenmukainen vastaus. Muutoin tulos saattaa jäädä negatiiviseksi, vaikka taustalla olisikin keliakia.
Keliakiadiagnoosin jälkeen tulee noudattaa elinikäistä gluteenitonta ruokavaliota, jotta mahdollisilta sairauden aiheuttamilta komplikaatioilta vältyttäisiin.
Kilpirauhaspaketti
Pakettiin sisältyy kolme laboratoriotutkimusta, joilla saadaan selvitettyä kilpirauhasen toimintaa. TSH:lla ja T4-v:llä selvitetään, toimiiko kilpirauhanen normaalisti, tai onko toiminnassa häiriötä (joko liika- tai vajaatoimintaa). Koholla olevat kilpirauhasvasta-aineet (TPOAb) kertoo riskistä sairastua kilpirauhasen vajaatoimintaan tulevaisuudessa.
Pakettiin kuuluvat verikokeet eivät vaadi paastoa, mutta suosittelemme ne otettavaksi ennen klo 12.
Laktoosi-intoleranssi
Laktoosi-intoleranssi on aineenvaihduntahäiriö, jonka aiheuttajana on maitosokeria eli laktoosia hajottavan entsyymin (laktaasin) puute. Laktaasin avulla laktoosi pilkkoutuu suolistossa glukoosiksi ja galaktoosiksi, jotka imeytyvät suolenseinämän läpi verenkiertoon. Laktaasin puutteessa laktoosin hajoaminen ja imeytyminen häiriintyvät aiheuttaen mahdollisesti vatsavaivoja (vatsakipua, vatsan turvottelua, ilmavaivoja, vatsan kouristuksia).
Pitkäaikaisista vatsaoireista kärsivältä kannattaa ottaa laktoosi-intoleranssitutkimus kertaalleen, erityisesti jos lähisuvussa on laktoosi-intoleranssia. Laktoosi-intoleranssia tutkitaan yhdellä tutkimuksella DNA-näytteenä (verikoe). Vastaus on pysyvästi joko positiivinen tai negatiivinen, eikä tule muuttumaan ajan kanssa.
Laktoosi-intolerantin vatsaoireita vähentää laktoosittoman ruokavalion noudattaminen (maitotuotteiden välttäminen tai korvaaminen HYLA-tuotteilla). Apteekista voi myös ostaa laktaasientsyymivalmistetta, joka helpottaa vatsaoireita pilkkomalla laktoosin helpommin imeytyvään muotoon.
Maitotuotteita vältettäessä on tärkeää, että kalsiumin saanti turvataan muilla keinoin (esim. kalsiumlisällä) luuston vahvistamiseksi.
Tutkimus ei vaadi edeltävää paastoa.
Liikkujan tutkimuspaketti
Liikkuvan ja aktiivisen ihmisen laboratoriopaketti, johon kuuluu yhteensä 15 laboratoriotutkimusta. Näiden kokeiden avulla saadaan paljon tietoa mm. yleisestä terveydentilasta, rautavarastoista, sokeriaineenvaihdunnasta, sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöistä, munuaisten ja maksan toiminnasta, lihasten tilasta, sekä hivenaine- ja D-vitamiinitasot.
Pakettiin kuuluvat verikokeet ovat paastonäytteitä, joten suosittelemme aamuaikaa näytteenotolle vähintään 10 tunnin paaston jälkeen.
Maksapaketti
Maksapaketti sisältää viisi tutkimusta, joiden avulla voidaan arvioida maksan terveydentilaa. Paketti soveltuu ensitutkimuksena vatsakipujen tai -oireiden selvittelyssä, mutta myös jokaiselle, joka haluaa selvittää maksansa tilaa, vaikkapa pitkäaikaisen lääkkeiden käytön vuoksi. Paketti soveltuu hyvin myös maksan tilanteen kontrollointiin, jos edeltävästi on katsottu laaja maksapaketti.
Pakettiin kuuluvat verikokeet eivät vaadi edeltävää paastoa.
Maksapaketti, laaja
Laaja maksapaketti sisältää seitsemän tutkimusta, joiden avulla voidaan arvioida maksan terveydentilaa. Paketti soveltuu vatsakipujen tai -oireiden selvittelyyn, mutta myös jokaiselle, joka haluaa selvittää maksansa tilaa, vaikkapa pitkäaikaisen lääkkeiden käytön vuoksi. Paketti sisältää maksapaketin viisi tutkimusta, mutta lisäksi myös mm. maksatulehdusta aiheuttavien B- ja C-hepatiittien vasta-aineet.
Pakettiin kuuluvat verikokeet eivät vaadi edeltävää paastoa.
Pölypaketti (Allergiapaketti)
Pölypaketissa on 10 laboratoriotutkimusta sisältäen täydellisen verenkuvan, yleisen vasta-ainetason (IgE) sekä eritellyt vasta-ainetasot yleisimmille allergeeneille: homesieni, pölypunkki, hevonen, kissa, koira, koivu, pujo ja timotei.
Paketti on hyödyllinen selvittämään vaikeista allergiaoireista tai kausiallergiasta (kevät-/kesä-, siitepölyaika) kärsivän allergianaiheuttaja, sillä koivu- ja timoteiallergisia voidaan hoitaa siedättämällä, mikäli allergiaoireet ovat erityisen hankalat ja allergeeni on tiedossa.
Pakettiin kuuluvat verikokeet eivät vaadi edeltävää paastoa.
”Rakkauspakkaus” (Sukupuolitautipaketti)
Klamydia, tippuri ja HIV (ihmisen immuunikatovirus) voivat olla täysin oireettomia. Klamydia ja tippuri voivat aiheuttaa hoitamattomina lapsettomuutta.
Tutkimuspaketti on tarkoitettu kaikille, jotka pitävät huolta itsestään ja kumppanistaan, ja haluavat varmistaa seksuaaliterveytensä. Tutkimus olisi suositeltavaa tehdä ennen suojaamattomien yhdyntöjen aloittamista uuden seurustelukumppanin kanssa (jos luotetaan esim. ehkäisypillereihin, ja kondomin käyttö lopetetaan).
Tutkimuksiin on myös hakeuduttava, jos epäilee tartuntaa tai tartunta on mahdollinen. Seksikontakteista on pidättäydyttävä, kunnes varmistus negatiivisilla tutkimusvastauksilla on saatu. Negatiivinen tutkimustulos tarkoittaa sitä, ettei ole saanut tartuntaa.
Klamydia- ja tippurinäytteet tutkitaan virtsanäytteestä (tarkemmat ohjeet saat laboratoriostamme). Klamydian itämisaika tartunnasta oireisiin on 1–3 viikkoa. Tippurin itämisaika on miehillä 2–5 vuorokautta ja naisilla hieman pidempi.
HIV tutkitaan verinäytteestä. HIV-testi muuttuu positiiviseksi 1–3 kuukauden kuluttua tartunnasta, mutta mahdollisen tartunnan poissulkemiseksi vasta-aineita tulisi seurata kolmeen kuukauteen saakka. Mahdolliset ensioireet tulevat 2–6 viikon kuluttua tartunnasta. Osa tartunnan saaneista voidaan löytää AgAb-testillä jo kolmen viikon kuluttua tartunnasta, mutta negatiivinen testitulos on kuitenkin luotettava vasta kolmen kuukauden kuluttua tartunnan mahdollisuudesta.
Rautapaketti
Väsymys, heikotus, hengästyminen ja sydämen tykyttely pienestäkin rasituksesta voivat olla anemian merkkejä. Väsymyksen selvittelyinä anemian lisäksi suositellaan myös kilpirauhaskokeita kilpirauhasen vajaatoiminnan poissulkemiseksi.
Rautapakettiin sisältyy kahdeksan verikoetta, joiden avulla saadaan ajankohtaista tietoa elimistön hemoglobiini- ja punasolutasoista ja niiden valmistukselle sekä toiminnalle tärkeiden raudan, B12-vitamiinin ja folaatin pitoisuuksista. Tulosten avulla voidaan päätellä, onko oireiden taustalla raudan tai vitamiinien puutos.
Raudanpuuteanemian taustalla on usein krooninen verenvuoto, imeytymishäiriö (tavallisimmin keliakia), tai harvemmin puutteellinen ravinto. Fertiili-ikäisillä naisilla kuukautisvuoto selittää suurimman osan raudanpuuteanemioista. Miehillä sekä fertiili-iän ohittaneilla naisilla raudanpuute on aina poikkeavaa ja taustalla oleva syy tulee selvittää.
Rautapaketin laboratoriokokeet ovat paastonäytteitä. Suosittelemme aamuaikaa näytteenotolle, vähintään 10 tunnin paaston jälkeen.
TÄYDELLINEN VERENKUVA-ANALYYSI (TVK) kertoo veren hapenkuljetuskyvystä ja mahdollisesta anemiasta, infektioista tai verisairauksista.
RETIKULOSYYTTIEN (E-Retik) määrä kertoo uusien punasolujen muodostumisnopeudesta.
FERRITIINI (S-Ferrit) kertoo elimistön rautavarastojen määrästä, ja P-Ferrit < 30 µg/l merkitsee raudanpuutetta. Normaali tai kohonnut arvo voi selittyä tulehdusreaktiolla (ferritiiniarvo nousee tulehduksissa) eikä normaali arvo sen vuoksi itsessään sulje pois raudanpuutetta potilaalla, jonka CRP tai La (tulehdusarvot) on koholla.
Ferritiiniarvo voi olla normaali tai korkea myös joidenkin pitkäaikaissairauksien vuoksi, joten raudanpuute kroonisen sairauden yhteydessä todetaan määrittämällä liukoisen transferriinireseptorin pitoisuus (P-TfR).
TRANSFERRIINIRESEPTORI (S-Tfr): viitearvon ylittävä transferriinireseptoripitoisuus viittaa vahvasti raudanpuutteeseen.
B12-VITAMIINI ja FOLAATTI (S-B12-Vit ja fS-Folaat) ovat tärkeitä vitamiineja joita tarvitaan mm. verisolujen uusiutumiseen ja hermoston normaalin toiminnan ylläpitämiseen. Normaalit tasot ehkäisevät osaltaan anemiaa ja ääreishermoston oireita. Folaatti on myös tärkeä vitamiini sikiön hermoston kehityksen kannalta.
Jotkin sairaudet tai lääkitykset voivat vaikeuttaa tai ehkäistä vitamiinien imeytymistä.
CRP on ns. ”lyhyen aikavälin tulehdusarvo”, ja reagoi elimistön tulehdustilaan nopeasti, noin 24 tunnin viiveellä. Normaali arvo on yleensä < 5.
Lasko (La): kohonnut arvo kertoo elimistössä olevasta pitkäaikaisesta tulehdusreaktiosta (jotkin pitkäaikaissairaudet voivat nostaa tätä).
Sydänkohtausriskitesti Hertta
Hertta on verinäytteeseen perustuva testi, joka mittaa vakavan sydänkohtauksen riskiä tarkemmin kuin yleisesti käytetyt kolesterolimittaukset. Samalla tutkimuksella voidaan määrittää myös riski sairastua tyypin II diabetekseen.
Hertta ennustaa lähivuosien (1-10 vuotta) sydänkohtaus- ja diabetesriskiä, ja mitä aikaisemmin riski havaitaan, sitä paremmin siihen on mahdollista vaikuttaa. Riski ei välttämättä näy kohonneena kolesterolina tai muina tunnettuina vaaratekijöinä, mutta voi selvitä Hertta-testillä.
Muuttamalla elämäntapoja ja ruokavaliota voidaan usein pienentää sairastumisriskiä. Riskiä voi myös pienentää lääkemuutoksilla ja tehostamalla seurantaa. On mahdollista harkita myös muita toimenpiteitä riskin vähentämiseksi.
Hertta-testi sopii
- Henkilöille, joilla on suvussa sydän- ja verisuonitauteja tai tyypin II diabetesta.
- Henkilöille, joilla on muita sepelvaltimotaudin tai diabeteksen riskitekijöitä.
- Sepelvaltimotautipotilaille, joiden uusintakohtausten riskiä voidaan arvioida testillä.
- Kolesterolilääkkeitä käyttäville henkilöille mittaamaan onko käytetystä hoidosta ja toimenpiteistä huolimatta riski edelleen kohonnut.
- Sydämensä terveydestä kiinnostuneille.
Yksi näyte, kaksi tulosta. Lääkärinlähetettä ei tarvita.
Vatsaoireisen paketti
Vatsaoireisen pakettiin sisältyy sekä keliakia- että laktoosi-intoleranssitutkimukset (yhteensä neljä laboratoriotutkimusta). Tutkimuspaketti kannattaa tehdä pitkittyneiden vatsaoireiden selvittämiseksi, mikäli laktoosi-intoleranssitutkimusta ei ole aiemmin tehty.
Ennen tutkimusta ei tulisi noudattaa gluteenitonta dieettiä. Tutkimukset eivät vaadi edeltävää paastoa.
Laboratoriotutkimukset
Pikanäytteet (tulokset valmistuvat käynnin aikana) | |
Lasko (tulehdusarvo) | La |
C-reaktiivinen proteiini (tulehdusarvo) | CRP |
Hemoglobiini | Hb |
Streptokokki A (nielunäyte) | Ps-StrAAg |
Virtsatutkimus, kemiallinen seulonta | U-KemSeul |
Paastoa vaativat näytteet | |
Kolesterolipaketti | fS-Lipidit |
Verensokeri | fS-Gluk |
Kilpirauhasnäytteet (näytteenotto ennen klo 12 ja ennen lääkityksen ottamista) | |
Tyreotropiini | S-TSH |
Tyroksiini, vapaa | S-T4V |
Muut näytteet | |
Perusverenkuva ja trombosyytit | PVK+ T |
D-vitamiini | S -D-25 |
Keliakiatutkimus | Pt-Kelia-M |
Veriryhmämääritys | E-ABORh |
Maksa-arvo | ALAT |
Eturauhasen PSA-testi | PSA |
Ferritiini (rautatilanteen selvittäminen) | S-Ferrit |
Hemoglobiini-A1c (verensokeri, pitkäaikainen) | HbA1C |
Virtsanäytteet | |
Virtsan bakteeriviljelytutkimus | U-BaktVi |
Varaa aika laboratorioomme p. 010 762 3333 tai nettiajanvarauksesta. |