Valmistuin ensimmäiseen ammattiini leikkaus-anestesiasairaanhoitajaksi 90-luvun lopulla, mutta koska töitä ei tuolloin ollut Suomessa, muutin töiden perässä Englantiin. Vuosien varrella Englannissa asuessani monivuotinen haaveeni lääkäriksi opiskelusta realisoitui, kun pääsin Norwichissa East Anglian yliopistoon opiskelemaan lääketiedettä. Se oli unelmieni täyttymys, ja englantilainen lääketieteen koulutus on ensiluokkaista, ja hyvin ”hands on”, alusta lähtien.

Ulkomailla asuessa vierähti kaiken kaikkiaan 15 vuotta, ja ”juniorilääkärinä” ehdin työskennellä Iso-Britannian NHS:ssä kaksi vuotta. Ne olivat elämäni rankimmat kaksi vuotta, mutta ammatillisesti todella opettavaisia, kuten yksi seniori aikoinaan valisti: ”It’s character building”.

Tapasin puolisoni Englannissa asuessani, ja muutimme lopulta kahden lapsemme kanssa Joensuuhun helmikuussa 2013, osin myöskin siksi, että Joensuusta löytyi vanhimmalle, tuolloin ala-asteikäiselle lapsellemme englanninkielinen Kanervalan koulu. Voisipa siis oikeastaan sanoa, että Joensuu sai kaksi maahanmuuttajalääkäriä englanninkielisen alakoulunsa ansiosta: meillä ei ollut mitään sidoksia alueelle ennen tänne muuttoamme.

Saan paljon tyydytystä työstäni, ja ihmisten auttamisesta. Upeaa on se, että erityisesti työterveyden puolella hoidon jatkuvuus toteutuu, ja pääsee luomaan pitkiä hoitosuhteita asiakkaidemme kanssa.

Ennen PK Terveyteen ylilääkäriksi siirtymistäni ehdin työskennellä ylilääkärinä Niinivaaran terveysasemalla, ja pidin siitäkin työstä ja työyhteisöstä todella paljon. Olin työskennellyt PK Terveydessä osa-aikaisena yhden päivän viikossa keväästä 2015 lähtien, kunnes siirryin ylilääkäriksi osuuskunnalliseen PK Terveyteen täysiaikaisesti elokuussa 2018. Mielestäni osuuskunnallinen lääkäriasema on arvojani lähellä sekä yksityisasiakas- että työterveyshuollon puolella. Emme koeta maksimoida taloudellista hyötyä kenenkään tai minkään voitoksi tai osingoiksi ihmisten terveyden kustannuksella, vaan pidämme balanssissa oman toimintamme oikeutuksen, ja palvelemme asiakas-potilaitamme sekä asiakasyrityksiä eettisesti, hoitosuosituksia noudattaen, ja yhteistä hyvää tuottaen - koettaen tehdä Pohjois-Karjalasta terve ja hyvä paikka elää ja asua, tehdä työtä, ja kasvattaa uusia sukupolvia tulevaisuuttakin ajatellen.

Kaipaan leikkaussalityöstä vielä nykyisinkin kiinteää tiimityöskentelyä, mutta onnekseni työyhteisömme on kiinteä ja tarjoaa hyvät mahdollisuudet yhteistyöhön eri ammattiryhmien kesken. Tätä työyhteisöä en vaihtaisi pois. Saan paljon tyydytystä työstäni, ja ihmisten auttamisesta. Upeaa on se, että erityisesti työterveyden puolella hoidon jatkuvuus toteutuu, ja pääsee luomaan pitkiä hoitosuhteita asiakkaidemme kanssa. On kiitollista sekä potilaalle, että hoitavalle lääkärille, ettei aina ole vastassa uusi potilas jota et tunne, tai uusi lääkäri, jolle joutuu taas alkaa kertomaan alusta oman sairaushistoriansa. Vuosien varrella minulle on muodostunut myös yksityisasiakkaiden kanssa pitkiä hoitosuhteita, joista on helppo jatkaa seuraavalla kerralla.

Suuri intohimoni on tällä hetkellä lihavuuden hoito, sillä sitä hoitamalla ja ennaltaehkäisemällä voidaan estää monien muiden sairauksien syntyä, saadaan pidettyä ihmisiä elossa ja terveempinä pidempään, ja parannettua elämänlaatua. Jopa ilman kalliita lääkkeitä, toimenpiteitä tai leikkauksia.

Tämä työ, ihmisten auttaminen, kollegat, työyhteisö, asiakkaat/potilaat sekä järjestötyöt ja jatkuva kouluttautuminen antavat voimaa, oman perheen lisäksi.

Pidetään Pohjois-Karjala jatkossakin hyvänä paikkana elää, opiskella, työskennellä, harrastaa, ja kasvattaa uusia sukupolvia!

Yhteistä hyvää sekä työniloa toivottaen, Tanja