Keliakiatutkimus

Keliakiatutkimuksessa tutkitaan kolme verikoetta

Varaa aika

Keliakiatutkimus

Keliakiatutkimuksessa tutkitaan kolme verikoetta, yleinen vasta-ainetaso (IgA), sekä mahdolliset kudostransglutaminaasi- ja endomysiumvasta-aineet. Arvot ovat koholla keliakiassa, mikäli gluteenia ei ole vältelty edeltävästi.

Kenelle tutkimuspaketti sopii?

Tutkimus kannattaa ottaa pitkäaikaisista vatsaoireista (mm. vatsakivut, vatsan turvottelu, ilmavaivat, ripuli, joskus myös ihottumista) kärsiviltä, ja erityisesti jos lähisuvussa on autoimmuunisairauksia - etenkin keliakiaa.

Keliakia on ensisijaisesti ohutsuolen limakalvoihin vaikuttava autoimmuunisairaus, jolle tyypillistä on ohutsuolen limakalvon krooninen tulehdus. Pitkäaikaisen tulehduksen seurauksena suolinukka kutistuu (atrifioituu) aiheuttaen mm. ravintoaineiden imeytymisongelmia. Keliakiaan voi sairastua sekä lapsuus- että aikuisiässä.

Ajanvaraus ja valmistautuminen

Paketti ostettavissa ilman lääkärin lähetettä. Voit varata ajan suoraan laboratorioon.

Näytteet eivät vaadi edeltävää paastoa. Näytteidenottoa edeltävästi on erityisen tärkeää, ettei gluteenia ole vältelty ruokavaliossa – päinvastoin, gluteenia tulisi nauttia mieluummin useiden viikkojen ajan, jotta saataisiin totuudenmukainen vastaus. Muutoin tulos saattaa jäädä negatiiviseksi, vaikka taustalla olisikin keliakia. Keliakiadiagnoosin jälkeen tulee noudattaa elinikäistä gluteenitonta ruokavaliota, jotta mahdollisilta sairauden aiheuttamilta komplikaatioilta vältyttäisiin.

Tulosten tulkitseminen

Kaikkien otettujen tutkimusten läpikäymiseksi suosittelemme varaamaan terveyspaketin jälkeen hoitajan tai lääkärin vastaanottoajan, jolloin terveydenhuollon ammattilainen voi kertoa tulosten yksilöllisen merkityksen juuri Sinulle. Joskus seulontamielessä tehdyissä veri- tai muissa kokeissa ilmenee poikkeavuuksia, joiden jatkoselvittelemiseksi tarvitaan lisäkokeita tai -tutkimuksia. Erityisesti poikkeavan löydöksen ilmaantuessa tulisi varata vastaanottoaika joko hoitajalle tai lääkärille, joka voi tarvittaessa ohjata sinut tarvittaviin lisätutkimuksiin.

Keliakiapakettiin kuuluvat tutkimukset

  • S-tTgAbA
  • S-lga
  • S-EMAbA

Huomioitavaa

  • Näytteet eivät vaadi edeltävää paastoa.
  • Näytteidenottoa edeltävästi on erityisen tärkeää, ettei gluteenia ole vältelty ruokavaliossa.

Paketin hinta

132 €

Varaa aika PK Terveyteen

Voit varata ajan helposti verkossa tai soittamalla asiakaspalveluumme. Mikäli et ole varma, kenelle aika tulisi varata, suosittelemme varaamaan ajan yleislääkärille tai sairaanhoitajalle, joka tutkii ja auttaa tarvittaessa löytämään oikean erikoisosaajan.

Varaa aika verkossa

tai soita 010 762 3333*
*0,0835 €/ puhelu + 0,1669 €/min

PK Terveyden lääkäri Johannes Kuitunen tutkii lapsiasiakasta. Joensuussa toimiva PK Terveys tarjoaa korkealaatuisia lääkäri- ja terveyspalveluita sekä työterveyspalveluita.