Uniapneatutkimus selvittää hengityskatkoja

Uniapnea on unihäiriö, jolle on ominaista hengityskatkokset unen aikana, mikä voi aiheuttaa päiväväsymystä ja muita terveysongelmia.

Varaa aika

PK Terveydessä pääset uniapneatutkimuksiin. Uniapnea tarkoittaa unenaikaisia hengityskatkoja, jolloin sisään- ja uloshengitys estyy nukkuessa hetkeksi ja silloin hengityskatkot aiheuttavat muita oireita.

Uniapnean määritelmä ja oireet

Uniapnea on tila, joka ilmenee unen aikana tapahtuvina hengityskatkoksina, jotka johtuvat väliaikaisesta hengitysteiden tukkeutumisesta. Nämä katkokset voivat aiheuttaa monenlaisia oireita, kuten voimakasta kuorsausta, toistuvia heräämisiä yöllä, päiväväsymystä ja päänsärkyä.

Uniapneatutkimukseen tarvitset lääkärinlähetteen. Aika varataan laboratorioon (20 min). Laboratoriossa ohjeistetaan laitteen käyttö, mikä asiakas itse asentaa ennen nukkumaan menoa itselleen. Aamulla asiakas palautta laitteen.

Milloin on syytä hakeutua uniapneatutkimuksiin?

  1. Voimakas kuorsaus: Jos sinulla on jatkuvaa ja voimakasta kuorsausta, erityisesti jos siihen liittyy hengityskatkoksia tai tukehtumisen tunteita, uniapnean mahdollisuus tulisi tutkia.

  2. Toistuvat heräämiset yöllä: Jos heräät usein yöllä ja tunnet hengitysvaikeuksia, ahdistusta tai tukehtumisen tunnetta, tämä voi viitata uniapneaan ja olisi syytä tutkia.

  3. Päiväväsymys ja yleinen väsymys: Jos tunnet olevasi jatkuvasti väsynyt ja uninen päivisin, vaikka olisit nukkunut normaalin pituisia öitä, uniapnean mahdollisuus tulisi selvittää.

  4. Aamupäänsäryt: Uniapnea voi aiheuttaa aamuisin herätessä voimakasta päänsärkyä, joka voi olla merkki huonosta unen laadusta ja hapenpuutteesta yöllä.

  5. Korkea verenpaine: Jos sinulla on korkea verenpaine, erityisesti jos se ei reagoi normaaleihin verenpainelääkkeisiin, uniapnean mahdollisuus tulisi ottaa huomioon.

  6. Ylipaino: Ylipaino lisää merkittävästi uniapnean riskiä. Jos olet ylipainoinen ja sinulla on muita uniapnealle viittaavia oireita, tutkimukseen hakeutuminen on suositeltavaa.

  7. Perinnöllisyys: Jos suvussasi on uniapneaa tai muita unihäiriöitä, sinulla voi olla suurempi riski sairastua itsekin uniapneaan.

  8. Oma epäilys: Jos epäilet kärsiväsi uniapneasta, mutta et ole varma, on tärkeää hakeutua tutkimuksiin ja saada ammattilaisen arvio tilanteestasi.

Yllä mainitut tilanteet ovat vain joitakin esimerkkejä, milloin uniapneatutkimuksiin olisi hyvä hakeutua. Jos koet näitä oireita tai epäilet uniapneaa millään tavalla, suosittelemme ottamaan yhteyttä lääkäriin saadaksesi asianmukaista arviota ja hoitoa.

Kotona suoritettava uniapneatutkimus

Kotona tehtävä uniapneatutkimus on kätevä tapa diagnosoida uniapnea ilman tarvetta yöpyä sairaalassa. Potilas pukee päälleen helppokäyttöisen mittalaitteen ennen nukkumaanmenoa. Tämä laite tallentaa unen aikana tapahtuvat signaalit, kun potilas nukkuu, ja potilas merkitsee yölliset tapahtumat päiväkirjaan. Tallennettu tieto lähetetään sitten tietoverkon kautta erikoislääkärille analysoitavaksi.

Uniapnean analysointi ja hoito

Uniapnean analysointiin tarvitaan aika lääkärin lähetteellä. Erikoislääkäri arvioi tallennetut tiedot ja tekee tarvittavat johtopäätökset uniapnean esiintymisestä ja vakavuudesta. Tämän perusteella voidaan suunnitella sopiva hoitosuunnitelma, joka voi sisältää muun muassa painonhallintaa, elämäntapamuutoksia, käytettäviä laitteita kuten CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) -hoitolaitetta tai jopa kirurgisia toimenpiteitä.

PK Terveys tarjoaa asiakkailleen parasta mahdollista tutkimusta ja hoitoa uniapnean kaltaisissa tilanteissa. Jos epäilet kärsiväsi uniapneasta, ota rohkeasti yhteyttä ja varaa aika tutkimukseen ja arviointiin asiantuntevalta lääkäriltämme.

Varaa aika

Varaa aika PK Terveyteen

Voit varata ajan helposti verkossa tai soittamalla asiakaspalveluumme. Mikäli et ole varma, kenelle aika tulisi varata, suosittelemme varaamaan ajan yleislääkärille tai sairaanhoitajalle, joka tutkii ja auttaa tarvittaessa löytämään oikean erikoisosaajan.

Varaa aika verkossa

tai soita 010 762 3333*
*0,0835 €/ puhelu + 0,1669 €/min

PK Terveyden lääkäri Johannes Kuitunen tutkii lapsiasiakasta. Joensuussa toimiva PK Terveys tarjoaa korkealaatuisia lääkäri- ja terveyspalveluita sekä työterveyspalveluita.