Saatat kokea liikkumisen tai tekemisen hankaluutta, kolotuksia, kipuja ja pahimmillaan yöunien rikkoutumista. Et ehkä selviä arjen tekemisistä töissä kuten ennen ja alentunut työkyky voi aiheuttaa kärttyisyyttä, pinna on kireällä ja jopa motivaatio työhön, joka oli ennen kivaa, voi hävitä. Työpäivän jälkeen toimintakykyä ei riitä harrastuksiin, vaan vapaa-aika menee palautumiseen sekä lepäämiseen, kunnes uusi työpäivä koittaa.

Hetkellisesti alentuneen työkyvyn kanssa pärjää, mutta pitkittyessä tilanne voi käydä raskaaksi. Ei vain itselle, mutta myös läheisille, työkavereille ja työnantajalle. Silloin olisi hyvä aikanaan pysähtyä miettimään omaa jaksamista ja mitä teen tulevaisuudessa:

  • pystynkö antamaan työhöni parhaimman suoritukseni ja olenko itse siihen tyytyväinen?
  • joudunko asioimaan usein työterveyshuollossa ja hakeutumaan sairauslomalle?
  • olisiko minulla muita vaihtoehtoja olemassa?
  • olisiko aika miettiä työelämän asioita ja vaihtoehtoja työkykyvalmentajan kanssa?

Yksin näiden asioiden pohtiminen voi olla hankalaa, ajatukset saattavat kiertää kehää eikä omaa osaamista osaa välttämättä sanoittaa.

Varhaisessa vaiheessa aloitetut selvittelyt alentuneen työkyvyn tiimoilta voivat tuoda mukanaan paljon uusia, mukaviakin mahdollisuuksia.

MUTTA - sitä piilo-osaamista voi olla valtavasti, sellaista mitä voisi työelämässä hyödyntää. Kun saa pureskella ja pohtia asiaa toisen kanssa voi oma suunta ja ratkaisu löytyäkin!

Varhaisessa vaiheessa aloitetut selvittelyt alentuneen työkyvyn tiimoilta voivat tuoda mukanaan paljon uusia, mukaviakin mahdollisuuksia. Entisestä, tutusta ja turvallisesta, irtaantuminen voi olla vaikeaa ja hyppy tuntemattomaan voi pelottaa. Se voi kuitenkin olla ratkaisu, hyvä sellainen!

PK Terveydessä sinua auttaa työkykyvalmentaja Seija Jokilinna.

”Työskentelen työterveyshuollossa työkykyvalmentajana ja olen ollut 25 vuotta työkykyasioiden parissa. Tehtäväni on auttaa, kun jatkaminen ja jaksaminen nykyisessä työssä on uhattuna terveydellisistä tai muista työkykyyn vaikuttavista syistä. Osaamiseni tulee työelämän, työkyvyn edistämisen ja ammatillisen kuntoutuksen puolelta. Vastaanottoni ovat hyvin rentoja, käytännönläheisiä ja tapaamisilla mietitään yhdessä ratkaisuja juuri sinun tilanteeseesi."

Työkykyvalmentajan kanssa voit keskustella mm. kun:

  • on tarpeen miettiä ammatillista suuntaa terveydellisistä syistä
  • mietit ammatillisia vaihtoehtoja motivaation näkökulmasta tai työsuhteesi on päättymässä
  • tarvitset lisätietoa ammatillisen kuntoutuksen vaihtoehdoista
  • tarvitset apua hakemusten ja lomakkeiden täyttämiseen.
  • on tarve pohtia toimeentuloon liittyviä asioita tai sosiaaliturvan tukimuotoja

Työkykyvalmentajan vastaanotolle pääset työterveyslääkärin tai työterveyshoitajan lähetteellä. Tervetuloa juttelemaan matalalla kynnyksellä!

Varaa aika