Genetiikka, sydän, uni ja hermopinne

Farmakogenetiikka

Lääkehoito määrätään entistä vahvemmin yksilöllisten, geneettisten ominaisuuksien mukaan. Farmakogenetiikka on farmakologiaan kuuluva tieteenala, joka tutkii perinnöllisten tekijöiden merkitystä lääkeaineiden aineenvaihdunnassa ja vaikutuksissa ihmiselimistössä.

Farmakogeneettinen testi analysoi 11 eri geeniä ja näiden pohjalta yli seitsemänkymmentä lääkeainetta. Testien tuloksilla on mahdollista ennakoida lääkkeiden vaikutuksia potilaaseen sekä annostella lääkkeitä aiempaa turvallisemmin ja tehokkaammin. Testin tulosten perusteella voidaan myös valita oikea lääke, oikeaan aikaan ja oikeaan annostuksella. Geenitesteillä voit välttää haittoja, vaivaa ja lisäkustannuksia.

Geenitaltio on palvelu, joka tallentaa geenitestien tulokset turvallisesti yhteen paikkaan. Voit antaa hoitohenkilökunnan hyödyntää niitä aina, kun sinulle määrätään uusi lääke.

Farmakogeneettisen testin mahdollisuudesta voit keskustella vastaanotolla lääkärisi kanssa.

Mediracer-tutkimus

Mediracer-hermotutkimuslaitetta käytetään rannekanavaoireyhtymän neurofysiologiseen diagnostiikkaan. Rannekanavaoireyhtymässä medianushermo on puristuksissa rannekanavassa. Rannekanavaoireyhtymän esiintyvyys on n. 3 – 5 % väestöstä, ollen yleisempi naisilla. Rannekanavapinne ja kyynärhermopinne yhdessä muodostavat noin 80 % kaikista yläraajan hermopinteistä.

Oireet:

Riskitekijät:

Tutkimukseen varataan aika lääkärin lähetteellä.

Sydämen EKG-rekisteröinti (holter)

Sydämen pitkäaikaisrekisteröinnissä (ns. holteroinnissa) sydänsähkökäyrää tallennetaan yhden, kahden tai kolmen vuorokauden ajan. Laitteen johdoissa olevat elektroditarrat kiinnitetään rintakehälle ja tutkittava kantaa taltiointilaitetta vyötäröllään. Laite kerää kolmikanavaista sydänsähkökäyrää digitaaliseen muistiin. Tutkittava merkitsee päiväkirjaan taltioinnin aikaiset oireensa. Tallennettu aineisto lähetetään tietoverkon kautta erikoislääkärin lausuttavaksi, joka palauttaa diagnoosin ja hoitosuositukset hoitavalle lääkärille. Holterointiin varataan aika lääkärin lähetteellä.

Uniapnean analysointi

Uniapnea on unenaikainen pitkä hengityskatko. Uniapneataudista puhutaan, kun hengityskatkot toistuvat ja aiheuttavat muita oireita.

Kotona tehtävässä uniapneatutkimuksessa potilas pukee päälleen helppokäyttöisen mittalaitteen ja asettaa kolme anturia paikoilleen nukkumaan mennessään. Laite kerää unenaikaiset signaalit ja tutkittava merkitsee päiväkirjaan yönaikaiset tapahtumat, kuten vuoteesta nousemiset. Nukkumisen aikana tallennettu aineisto lähetetään tietoverkon kautta erikoislääkärin lausuttavaksi, joka palauttaa diagnoosin ja hoitosuositukset hoitavalle lääkärille. Uniapnean analysointiin varataan aika lääkärin lähetteellä.