Laboratoriotutkimukset ja rokotukset

Laboratoriotutkimukset ja rokotukset

Haluat varmasti hoitaa asiasi sujuvasti ja nopeasti. Meillä PK Terveydessä voit päästä samalla käynnillä lääkäriin, röntgeniin ja laboratoriokokeisiin*. Kokeiden tulokset ilmoitamme joko puhelimitse, kirjeitse tai vastaanottokäynnillä.

Voimme ottaa pikanäytteet vastaanoton yhteydessä, jolloin tulokset saadaan muutamissa minuuteissa. Kaikki muut näytteet voidaan tarvittaessa ottaa laboratoriossamme. Jos suoninäytteet eivät vaadi paastoa, pyrimme ottamaan ne heti lääkärikäynnin yhteydessä*. Kaikki näytteet tutkitaan nopeasti ja luotettavasti.

Näin valmistaudut laboratorioon

*Huomaathan että tietyt näytteet voi antaa vain aamulla paaston jälkeen tai aamupäivisin. Laboratorionäytteet on annettava kello 14 mennessä. Jotkut näytteet otetaan myös ilman lääkärin lähetettä, mutta KELA-korvauksen voi saada vain lääkärin lähetteellä. Lisätietoja saat hoitohenkilökunnaltamme.

Laboratoriomme palvelee maanantaista perjantaihin klo 8–14.30. Pikakokeet saatavilla vastaanottokäynnin yhteydessä.

Laboratorioon ajanvaraus lapsiasiakkaille puhelimitse 010 762 3444 tai 010 762 3333.

Sydänkohtausriskitesti Hertta

Hertta on verinäytteeseen perustuva testi, joka mittaa vakavan sydänkohtauksen riskiä tarkemmin kuin yleisesti käytetyt kolesterolimittaukset. Samalla tutkimuksella voidaan määrittää myös riski sairastua tyypin II diabetekseen.

Hertta ennustaa lähivuosien (1-10 vuotta) sydänkohtaus- ja diabetesriskiä, ja mitä aikaisemmin riski havaitaan, sitä paremmin siihen on mahdollista vaikuttaa. Riski ei välttämättä näy kohonneena kolesterolina tai muina tunnettuina vaaratekijöinä, mutta voi selvitä Hertta-testillä.

Muuttamalla elämäntapoja ja ruokavaliota voidaan usein pienentää sairastumisriskiä. Riskiä voi myös pienentää lääkemuutoksilla ja tehostamalla seurantaa. On mahdollista harkita myös muita toimenpiteitä riskin vähentämiseksi.

Hertta-testi sopii

Yksi näyte, kaksi tulosta. Lääkärinlähetettä ei tarvita. Varaa aika laboratorioomme p. 010 762 3333 tai nettiajanvarauksesta.

Kotinäyte®-palvelu säästää aikaa ja askelia

Kotinäyte® -palvelu on sähköinen palvelu, josta PK Terveyden asiakas voi tilata kotiinsa kotinäytteenottopakkauksen Salmonella-näytteen laboratorioon lähettämisestä varten. Palvelu on toistaiseksi käytössä PK Terveyden työterveyshuollon asiakkailla mutta laajenee vuoden 2016 aikana myös kuluttaja-asiakkaiden käyttöön.

Kotinäyte® -palvelussa asiakas kirjautuu järjestelmään henkilökohtaisilla pankkitunnuksillaan ja tilaa näytteenottopaketin suoraan PK Terveyden keskuslaboratoriona toimivasta Yhtyneet Medix Laboratoriosta. Saatuaan paketin, asiakas ottaa näytteen kotona ja lähettää näytteen saamassaan pakkauksessa laboratorioon tutkittavaksi. Lähetyksen postimaksu on maksettu valmiiksi. Kun laboratoriovastaus on valmis, asiakkaalle lähetetään tekstiviesti ja hän voi tarkistaa tuloksensa ja tulostaa itse ns. Salmonella-todistuksen tunnistautumalla uudestaan Kotinäyte® -palveluun. Tulokset siirtyvät suoraan myös PK Terveyteen.

Farmakogenetiikka

Lääkehoito määrätään entistä vahvemmin yksilöllisten, geneettisten ominaisuuksien mukaan. Farmakogenetiikka on farmakologiaan kuuluva tieteenala, joka tutkii perinnöllisten tekijöiden merkitystä lääkeaineiden aineenvaihdunnassa ja vaikutuksissa ihmiselimistössä.

Farmakogeneettinen testi analysoi 11 eri geeniä ja näiden pohjalta yli seitsemänkymmentä lääkeainetta. Testien tuloksilla on mahdollista ennakoida lääkkeiden vaikutuksia potilaaseen sekä annostella lääkkeitä aiempaa turvallisemmin ja tehokkaammin. Testin tulosten perusteella voidaan myös valita oikea lääke, oikeaan aikaan ja oikeaan annostuksella. Geenitesteillä voit välttää haittoja, vaivaa ja lisäkustannuksia.

Geenitaltio on palvelu, joka tallentaa geenitestien tulokset turvallisesti yhteen paikkaan. Voit antaa hoitohenkilökunnan hyödyntää niitä aina, kun sinulle määrätään uusi lääke.

Farmakogeneettisen testin mahdollisuudesta voit keskustella vastaanotolla lääkärisi kanssa.

Nopea ja kivuton röntgen

PK Terveydessä käytämme uudenaikaisia digitaalisia kuvantamislaitteita, joiden avulla saat radiologian erikoislääkärin lausunnot nopeasti ja vaivattomasti. Röntgentutkimus kestää yleensä valmisteluineen pari minuuttia ja on kivuton.

Kuvaukseen tarvitaan lääkärin lähete. Röntgentutkimuksia käytetään esim. keuhkojen, nenän sivuonteloiden ja luuston tutkimiseen. Tavallisesti kohde kuvataan kahdesta eri suunnasta.

Herkkä ja vaaraton ultraäänitutkimus

Ultraäänitutkimus on herkkä kuvantamismenetelmä, jossa ei käytetä röntgensäteitä. Ultraäänitutkimuksen avulla voidaan tutkia lähes kaikkia kehon alueita kuten vatsan alueen elimiä, pehmytkudoksia, verisuonia, lihaksia ja nivelien rakenteita. Tutkimuksessa ultraäänianturia liikutetaan tutkittavan alueen iholla, jolle on levitetty geeliä sopivan kontaktin saamiseksi. Tutkimus on kivuton ja vaaraton, ja kestää yleensä 15 - 30 min. Ultraäänitutkimukseen tarvitaan lääkärin lähete.

Potilasohjeet ulträänitutkimuksiin:

Mediracer-tutkimus

Mediracer-hermotutkimuslaitetta käytetään rannekanavaoireyhtymän neurofysiologiseen diagnostiikkaan. Rannekanavaoireyhtymässä medianushermo on puristuksissa rannekanavassa. Rannekanavaoireyhtymän esiintyvyys on n. 3 – 5 % väestöstä, ollen yleisempi naisilla. Rannekanavapinne ja kyynärhermopinne yhdessä muodostavat noin 80 % kaikista yläraajan hermopinteistä.

Oireet:

Riskitekijät:

Tutkimukseen varataan aika lääkärin lähetteellä.

Sydämen EKG-rekisteröinti (holter)

Sydämen pitkäaikaisrekisteröinnissä (ns. holteroinnissa) sydänsähkökäyrää tallennetaan yhden, kahden tai kolmen vuorokauden ajan. Laitteen johdoissa olevat elektroditarrat kiinnitetään rintakehälle ja tutkittava kantaa taltiointilaitetta vyötäröllään. Laite kerää kolmikanavaista sydänsähkökäyrää digitaaliseen muistiin. Tutkittava merkitsee päiväkirjaan taltioinnin aikaiset oireensa. Tallennettu aineisto lähetetään tietoverkon kautta erikoislääkärin lausuttavaksi, joka palauttaa diagnoosin ja hoitosuositukset hoitavalle lääkärille. Holterointiin varataan aika lääkärin lähetteellä.

Uniapnean analysointi

Uniapnea on unenaikainen pitkä hengityskatko. Uniapneataudista puhutaan, kun hengityskatkot toistuvat ja aiheuttavat muita oireita.

Kotona tehtävässä uniapneatutkimuksessa potilas pukee päälleen helppokäyttöisen mittalaitteen ja asettaa kolme anturia paikoilleen nukkumaan mennessään. Laite kerää unenaikaiset signaalit ja tutkittava merkitsee päiväkirjaan yönaikaiset tapahtumat, kuten vuoteesta nousemiset. Nukkumisen aikana tallennettu aineisto lähetetään tietoverkon kautta erikoislääkärin lausuttavaksi, joka palauttaa diagnoosin ja hoitosuositukset hoitavalle lääkärille. Uniapnean analysointiin varataan aika lääkärin lähetteellä.

Suojaudu rokotteella

Meiltä saat influenssa- ja jäykkäkouristusrokotteet. Voit myös varata ajan muihin rokotuksiin, esim. matkailijan rokotteisiin, jos tuot rokotteet apteekista mukanasi. Rokotereseptit saat tarvittaessa lääkäreiltämme.

Kysy lisää tai varaa aika: p. 010 762 3333 tai nettiajanvarauksesta.